Powrót do tradycji w „Staszicówce”

W dniu 26.10.2023r. odbyło się w naszej szkole wydarzenie pt. „Powrót do
tradycji w Staszicówce”.
Z myślą o uczniach klasy licealnej o kierunku turystyka i ekologia oraz
wszystkich innych zainteresowanych, postanowiono zapoznać młodzież z
szerokim zakresem działań związanych z ekologiczną uprawą i produkcją
zdrowej żywności.
Na auli Zespołu Szkół gościliśmy panie z Koła Gospodyń i Gospodarzy
Wiejskich w Tursku Małym oraz pana Bogdana Charę, który wraz z żoną
prowadzi gospodarstwo ekologiczne Ekorab.
Wydarzenie zostało podzielone na dwie części. Jedną z nich była prelekcja Pana
Bogdana Chary na temat uprawy ekologicznych starodawnych zbóż. Nasz gość
prowadzi gospodarstwo rodzinne w Jasieniu zgodne z tradycjami i dążące do
samowystarczalności. Prelekcja pana Bogdana pozwoliła uczniom zrozumieć,
czym dokładnie jest produkcja ekologiczna. Młodzież miała okazję do
zapoznania się z dawnymi odmianami zbóż, które uprawia w swoim
gospodarstwie. Główne uprawy to: orkisz, płaskurka, samopsza, gryka, proso,
amarantus, lędźwian, len, lucerna, wyka, czarnuszka, malina, aronia, ziemniak.
Była to prawdziwa dawka wiedzy z zakresu ekologii.


Druga część spotkania polegała na warsztatach, które przeprowadziły Panie z
KGiGW w Tursku Małym. Jedna z Pań opowiadała o zbożach i rodzajach mąki,
wplatając w swoją wypowiedź dygresje na temat tego jak to było dawniej.
Uczniowie Staszicówki byli zainteresowani i chętnie brali udział w quizie
odpowiadając na różne pytania, za które były rozdawane drobne upominki (np.
konfitury domowej roboty). Pani wytłumaczyła młodzieży jak wygląda cały
proces wypiekania chleba, od zakwasu aż po pyszny chrupiący chleb, który
został przygotowany podczas zajęć. Uczniowie, jak i wszyscy zebrani mieli
okazję go próbować. Panie z KGiGW przygotowały również turskie fajerczaki,
które można było próbować na słodko, na słono, z olejem bądź masłem. Z kolei
Dyrektor Zespołu Szkół pan Jerzy Jabczuga, który pochodzi z Podkarpacia
przygotował regionalne proziaki. Panie z KGiGW zaprezentowały także
uczniom cały proces kiszenia kapusty. Rozpoczęto od przygotowania beczki, a
uczniowie uczestniczyli w ubijaniu i szatkowaniu warzyw. Kapusta zostanie

natomiast wykorzystana i rozdana dla chętnych w grudniu do bigosu bądź
pierogów.
Na zakończenie wicedyrektor Zespołu Szkół pani Anna Słoczyńska podkreśliła
znaczenie takich projektów, mówiąc, że są one niezbędne do nauczania
przywiązania i szacunku do tradycji, jednocześnie sprzyjając integracji.
Spotkanie to uświadomiło uczestnikom, jak bardzo nasza żywność jest
modyfikowana i że warto umieć przygotować coś, co będzie pozbawione
niepotrzebnych dodatków. Było to cenne spotkanie, gdzie oprócz teorii była
również praktyka, którą wielu z uczestników będzie dobrze i długo wspominać.
Projekt zakłada kolejne spotkania dotyczące dawnych tradycji.

Skip to content